VlagUK PEOPLE SITE
© Casting International ®

Salarissen


Alle begrippen die zijn gemerkt met een *, hebben een definitie, te vinden in de 'Zoek&Vind machine alles over Casting International’.

A) INLEIDING

Elke medewerker binnen de organisatie heeft een rang (par.B) en is daarmee verbonden aan de salarisschalen (par.C).
De meeste medewerkers zijn verticale instromers, dat wil zeggen: ze zijn binnen onze eigen (organieke) organisatie opgeleid en hun carrière gestart als stagiair(e).
Er zijn ook horizontale instromers (par.D); dit zijn kennisdomein specialisten, bijvoorbeeld: een politieman gespecialiseerd in DNA-bewijs, of een militair gespecialiseerd in nucleaire biologische chemische radiologische strijdmiddelen, of een bioloog gespecialiseerd in detectie en preventie besmettelijke virusziekten, of een specialist vrouwenhandel, etc..
Horizontale instromers zijn dus niet binnen onze eigen organisatie opgeleid en functioneren met een rang (verbonden aan het beloningsstelsel) vooral als projectcoördinator, of als adviseur.

Elke medewerker heeft:
- of een (bepaalde -parttime- of onbepaalde tijd) arbeidscontract (met bruto/bruto salaris), vooral -crew en stafleden;
- of een freelance (ZZP-)contract (met benoemde beloning inclusief BTW), vooral verkenners, kwartiermakers en evalueerders;
- of is iemand die ingehuurd wordt buiten de organieke organisatie en geen -verticale of horizontale instromer is (met name de meeste casts en locals). Zij hebben geen rang en vallen in de categorie ‘huurlingen’. Zij hebben aparte marktconforme salarisschalen, op deze page verder niet behandeld.

Een crew* werkt in teamverband( met arbeidscontracten en/of freelancers), en staf-medewerkers werken met freelance / part-time arbeidscontractbasis.
Arbeidscontracten zijn in het eerste jaar altijd voor bepaalde tijd.
Over het algemeen is er geen overkoepelende CAO.
Beoordelingen zijn afhankelijk van de functie*: bij de cast gaat het om het weergeven van een natuurlijk beeld en de neergezette acts; bij de staf en crew is de beoordeling op basis van gestandaardiseerde beoordelingsformulieren, deze zijn gebaseerd op nuttigheid binnen de code of conduct.
Werving en selectie van personeel om nieuwe projecten te starten of te coördineren verlopen via de 2 intranetwebsites (i.o.) van de RTPK-vakverenigingen Tara's en Chenrezig's.

Loopbaanplanningen verlopen projectmatig en zijn voor de staf en crew individueel en contractueel vastgelegd.
Het verloop van personeel is contractueel gestandaardiseerd*.


B) STANDEN EN RANGEN

STANDEN

Er zijn 4 standen:

  • Stagiairs {voor alle 3 de overige standen}
  • Vriendschappen {voor de rangen soldate/soldaat t/m Corporaal (1)}
  • Onderofficieren {voor de rangen sergeant(e) t/m Adjudant(e)}
  • Officieren {voor de rangen luitenant(e) t/m CI)}

Voor de standen vriendschappen en onderofficieren hebben stagiairs als rang ‘cadette’ voor vrouwen en ‘cadet’ voor mannen.
Voor de stand officieren hebben stagiairs als rang ‘vaandrig’ voor mannen en ‘Kornette’ voor vrouwen.
Indeling binnen een stand is afhankelijk van de rang van de functionaris op dat moment.


RANGEN

De rang (en de daaraan gekoppelde beloning) is afhankelijk van het soort werk, het specifieke project, de graad van opleiding en ervaring, en persoonlijke capaciteiten.

Klik hier om deze afbeelding in ware grootte te zien

Casting International (CI) is de hoogste rang binnen de orde, deze functie is afwisselend per commando-periode (min. 4, max. 8 jaar; dit is een tweede termijn, de medewerkers kiezen hun commandant) heden/eerst een man, dan vrouw, dan man, etc.
Voor de standen vriendschappen en onderofficieren hebben stagiairs als rang ‘cadette’ voor vrouwen en ‘cadet’ voor mannen.
Voor de stand officieren hebben stagiairs als rang ‘vaandrig’ voor mannen en ‘Kornette’ voor vrouwen.
Er zijn criteria waarin een functionaris uit de standen van vriendschappen of onderofficieren, officier kunnen worden gedurende hun carrière.


BINNEN DE 2 VAKVERENIGINGEN: GEEN STANDEN EN RANGEN

Er zijn 2 RTPK-vakverenigingen: 1 voor vrouwen en 1 voor mannen.
Binnen allebei de RTPK-verenigingen is er geen hiërarchie; iedereen is gelijkwaardig of je nu soldate, corporale, onderofficier of officier bent: iedereen heeft binnen beide verenigingen (i.o.) dezelfde gelijkwaardige status van Tara (voornaam) of Chen (voornaam).
Cadettes en cadetten alsmede kornettes en vaandrigs zijn aankomend lid van hun vakvereniging, maar hebben gedurende hun stage-rang geen stemrecht binnen ieders’ vereniging.


C) Salarisschalen

SALARISSCHALEN PER MAAND

Bij operationele inzet van verticaal ingestroomde medewerkers voor perioden die aaneengesloten langer duren dan 30 dagen,
gelden de salarisschalen per maand als hieronder gegeven (bedragen zijn voor parttimers bruto/bruto, en voor freelancers inclusief BTW):

Klik hier om deze afbeelding in ware grootte te zien


SALARISSCHALEN PER DAG

Alle boven gegeven maandbedragen zijn teruggebracht naar salarissen per dag, door per werkdag te rekenen: maand heeft 30 dagen (voordeel werknemer), 9 dagen -weekenden- eraf (voordeel werknemer), = 21 dagen, minus 1 dag (voordeel werknemer) = 20 dagen; maandsalaris gedeeld door 20:
Dát berekende dagbedrag PLUS 10% onregelmatigheid toeslag part-timer PLUS 10% onregelmatigheid toeslag freelancer = 20%

Bij operationele inzet van verticaal ingestroomde medewerkers voor perioden die aaneengesloten korter duren dan 30 dagen,
gelden de salarisschalen per dag als hieronder gegeven (bedragen zijn voor parttimers bruto/bruto, en voor freelancers inclusief BTW):

Klik hier om deze afbeelding in ware grootte te zien

D) Horizontale (→) & verticale (↑) instromers

Essenties der werkaanneming contracten met projectcoördinators, kunstenaars, bijzondere filmproductiefunctionarissen, en adviseurs:

Horizontale (→) instromers zijn interim specialisten / managers; verticale (↑) instromers zijn personeelsleden komend uit eigen kweek opleidingen.

Deze werkaannemingsovereenkomsten zijn een voortvloeisel uit het reeds eerder gesloten overeenkomstfundament / geheimhoudingscontract plus de onderhandelingen tussen Casting International met potentieel aankomende functionarissen die projecten kunnen coördineren.
De werkaannemingsovereenkomsten worden na het onbetaalde proces van leren kennen en herkennen geleidelijk en in nauw overleg afgerond via een formeel schriftelijk contract tussen Casting International cq diens/haar staf en de pré-productionele producers (/ kunstenaar / bijzonder filmproductiefunctionaris / adviseur); dit proces wordt fase A) pré productie genoemd.
De werkaannemingsovereenkomsten zijn voor alle pré-productionele producers in hoofdlijnen qua vorm gelijk, met hier en daar een persoonlijke aanpassing (bijv. in de tijdplanning).

De onderhandelingen voor de werkaannemingsovereenkomsten die gelden voor de productie fasen B) en C) hebben een aparte clausule met hierin een optie voor pré-productionele producers om na fase B (concrete voorbereidingen & producties & post-productie) in de daarop volgende (contractueel overeen gekomen) fase C (distributies & evaluaties) ook operationeel te zijn.
Maar dan in de functie van project coördinator.

Uitgangspunt van de werkaannemingsovereenkomsten in fase A) voor speelfilmverhalen is dat tijdens het leren kennen en herkennen geen financiële beloningen voor de uitvoerings-functionaris geldt.
Hoe lang fase A duurt, is afhankelijk van het format, de studie snelheid van leren kennen en herkennen van de potentieel aankomende coördinator, en timingen.

Zowel opgeleide horizontale (→) als verticale (↑) instromende pré-productioneel producers en project coördinators hebben in de basis een rang met daarbij behorende salaris.
Zij hebben daarnaast nog andere financiële verdiensten, onder voorwaarden.

Fasen B) en C) zijn volgens de werkaannemingsovereenkomsten op basis van no cure - no pay met 2 beloningselementen.
Dit wil zeggen dat de 2 beloningen alleen uitgekeerd worden bij een cure.
Een ‘cure' betekent geldelijke inkomsten ten behoeve van de organisatie(s) van het desbetreffende project die de productie & post-productie (fase B) en het vermarkten & distributies (fase C) van de betreffende film garanderen.

Deze geldstromen zijn berekend in fase A) via de treatment in de hoofdstukken met de productie planningen {2de generatie en productie kosten-breakdown (3de generatie)} door Casting International cq diens/haar staf in nauwe samenwerking met de pré-productionele producer cq potentieel aankomende projectcoördinator

De 2 beloningen zijn:

  1. Na de fase fase B) / C) is de 'cure' voor de pré-productionele producer / projectcoördinator minimaal €. 25.000,00 (vijfentwintig duizend Euro’s) inclusief BTW, los van het feit of hij/zij 1 maand of 3 jaar eraan gewerkt heeft.
    Dit bedrag wordt alsdan in één keer uitbetaald.
  2. Daarnaast heeft de projectcoördinator bij een 'cure' een vaste claim van 2½ % op de netto inkomsten van de distributie op basis van auteursrechten behorende tot het aandeel van het format binnen het totaal der prioriteitsaandelen van Casting International.

De volledig gecalculeerde filmproductie financieringsgelden dienen éérst op bank-/ girorekening van de organisatie(s) van het desbetreffende project die de productie garanderen te staan, alvorens de pré-productionele producer / projectcoördinator rechten kan doen laten gelden, en heeft contractueel een bijzondere voorwaarde toespitst op de functie van de pré-productionele producer / projectcoördinator.

Uiteindelijk is er dus bij het volledig doorlopen van fase A) (voorbereiding/contract-opmaak) plus het volledig doorlopen van fase B) en C) door een pré-productionele producer die doorstroomt naar project coördinator functie een aandeel van in totaal 2½ % op de 20% prioriteitsaandelen van Casting International van de netto distributie inkomsten van de film die de uitvoerings-functionaris / pré-productionele producer - projectcoördinator / kunstenaar / bijzonder filmproductiefunctionaris / adviseur mede tot stand heeft gebracht volgens klik hier.

Een horizontaal (→) instromende projectcoördinator in fase B) en C) kan tevens een belangrijke nevenfunctie binnen het desbetreffende filmproject hebben, bijvoorbeeld als acteur (m/v), als technisch regisseur, als Art-director, etc.
Deze nevenfunctie betreft vaak het "normale" beroep van deze soort projectcoördinator.
Een projectcoördinator kan ook een marketing specialist zijn.


Hierboven is een samenvatting.
Als u meer informatie wilt hebben, bijvoorbeeld over hoe arbeidscontracten en werkaannemingsovereenkomsten optimaal gerealiseerd worden tbv ons filmproduct,
neem dan contact op met Casting International via onderstaande knop.

Contact formulier